MENU

In het nieuws

De 2 pijlen

Het verhaal over de 2 pijlen gaat over onze reactie op momenten die wij als onaangenaam beschouwen. Dat zijn over het algemeen momenten die pijn of ongemak veroorzaken. Dat kan fysieke, mentale of emotionele pijn zijn. Dat is de eerste pijl die je als het ware ingeschoten krijgt. Door een trigger, iets wat je ziet of meemaakt.

De 2e pijl schieten we er vervolgens zelf in. Dat zijn onze reacties op de pijn of het ongemak. Dat is vaak weerstand, aversie, boosheid, irritaties e.d.  Dit zorgt ervoor dat ons lijden eigenlijk groter wordt. Je kunt het zien als een formule: Lijden = Pijn (of ongemak) x Verzet.

De pijn, daar kun je vaak niets aan doen. Die dient zich aan, zoals een botsing van het busje tegen de boom. Maar het verzet, daar kun je wel wat aan doen, waardoor je jouw Lijden eigenlijk niet verdubbelt. Als er geen verzet is, blijft er namelijk over Lijden = Pijn (of ongemak)  Het is geen fijne boodschap, maar helaas hoort dat wel bij het leven. 

Tijdens Mindfulness leren we bewust te ervaren wat er van moment tot moment aanwezig is. Hiermee leren we ook te zien wat er gebeurt als er pijn is en kunnen we bewust kiezen of we wel of niet die 2e pijl inschieten. We leren op te merken wat een 1e  pijl met je doet.  Welke gedachten, gevoelens en lichaamssensaties het bij je oproept. We kunnen onze gevoelstoon benoemen: oh ja dit is… onaangenaam. En dit is angst, boosheid, ongemak e.d.  Door het de ruimte te geven en er met mildheid/ vriendelijkheid naar te kijken, verzacht je op dat moment enig verzet. Je kalmeert jezelf en hebt de vrijheid om niet meegenomen te worden door al je (automatische) reacties op de ongemakkelijke situatie. Je leert even bij de pijn en het ongemak te blijven en het ruimte te geven. Ik weet het; dat klinkt makkelijker dan het is! Maar… het is te leren, te beoefenen.

Terug naar de botsing; de monnik vroeg hoe wij (in alle eerlijkheid) zouden hebben gereageerd. 1 van de passagiers gaf aan dat ze in eerste instantie waarschijnlijk boos zou zijn geworden op de boom (en later op de gemeente). ‘Waarom staat die boom hier! Wie maakt hier nu een parkeerplaats!’ Ze zou de onrechtvaardigheid in alle hevigheid hebben gevoeld. Kortom de 2e pijl in al zijn hevigheid, gericht op verzet tegen een vooralsnog onschuldige boom die daar maar een boom stond te wezen.

Ik gaf aan dat ik waarschijnlijk boos was geworden op mijzelf. ‘Hoe kan ik nu zo stom zijn om die boom te missen? Ik had ook eerder naar bed moeten gaan vannacht, misschien was ik dan meer wakker geweest e.d.

De monnik maakte een buiging naar ons en was blij dat we konden inzien wat ons automatische verzet zou zijn geweest. Vaak richten we die of naar de buitenwereld of naar onszelf. Beiden kunnen erg destructief zijn, zeker als je het blijft herhalen. Er in verstrikt raakt.

De bus stond er nog steeds, maar onze trein kwam er aan. Of we echt niet konden helpen? Hoe kwam hij weer terug naar huis? ‘Huis’, vroeg hij lachend. Ik ben al thuis. Thuis in dit moment. En zie wel wat er komt.

Hij had het voorval duidelijk al losgelaten…. 

Wil je nog meer uitleg over de 2 pijlen? Kijk dan naar dit 5- minuten filmpje:

https://youtu.be/i8YwvnUM9WE