MENU

In het nieuws

34 dagen

Allereerst: De telefoon is niet 'slecht. Het brengt mij in verbinding met anderen, het inspireert als ik een interessante podcast luister, ik zoek er mijn akkoorden op voor de ukelele, ik doe er mijn boodschappen mee. Ik check mijn slaap- en sportminuten, ik regel mijn bankzaken, ik maar er mooie foto’s mee, het helpt mij mediteren en ga zo nog maar door.

Ik besluit de telefoon dus niet het raam uit te gooien. Ik ben er dankbaar voor, dat ten eerste, maar ik spreek mijzelf wel toe dat ik het zonde vind om 34 dagen per jaar aan mijn telefoon te wijden.

Bewustwording en inzicht. Dat leidt tot vrijheid. Het gaat erom dat ik dus verstandig met die telefoon om leer gaan.

Wat kan ik doen?

·        Ik leg de telefoon 2 uur voor het slapen gaan op de plek waar ik hem de volgende dag voor het eerst wil gebruiken. Dat is in mijn geval niet mijn nachtkastje. Ik heb dus besloten een ouderwetse wekker aan te schaffen, die mij met muziek wakker maakt. Dat scheelt al meteen op mijn mobiel kijken zodra ik wakker word.

·        Waar ligt hij dan wel? Ook niet bij de keukentafel. Daar ga ik ongestoord van mijn ontbijt genieten en niet overdonderd worden door NOS perikelen of ander nieuws.

·        Mijn mobiel krijgt een plekje in de kamer waar ik mediteer. Na de hond uitlaten, opschrijven waar ik dankbaar voor ben en het ontbijt, ga ik altijd naar de studio voor een meditatie. Daar gebruik ik een app voor die een gong laat horen aan het begin van een (stilte) meditatie en het einde.

·        Daarna gebruik ik de telefoon voor een workout (7M) en/of voor muziek. Wat ik daarbij doe is dat ik de telefoon laat liggen op een vaste plek en ik gebruik earbuds. Alle notificaties en geluid voor inkomende berichtjes en telefoongesprekken staan standaard uit.

·        De telefoon gaat niet mee het toilet in (dit klinkt raar, maar voor 1/3e van de Nederlanders is dat de gewoonste zaak van de wereld)

·        De telefoon blijft gedurende de dag wel in de buurt als ik werk, maar niet naast mij.

·        Ik stel vaste momenten in op de dag dat ik kijk naar bijvoorbeeld nieuws, Whatsapp berichten en/of gemiste telefoontjes.

·        Elke keer als opmerk (Mindfulness!) dat ik toch ben meegenomen in het wel en wee van Facebook of wat dan ook, ga ik terug naar mijn adem. Als ik dat doe, stap ik uit de automatische piloot en maak ik bewust een keuze. Ga ik door of stop ik? Denkend aan die 34 dagen per jaar, stop ik nu meestal...

En zo zijn er natuurlijk nog veel meer tips voor het verstandig gebruiken van de mobiele telefoon en dat kan voor iedereen anders zijn! Maar stel je voor, 34 dagen 'extra tijd'....