MENU

In het nieuws

Snoeppapiertje

Stel… je duikt meer dan 10 km naar het diepste punt van de oceaan. Op zoek naar ongerepte natuur, mooie dieren, een onbekende wereld...En 1 van de eerste dingen die je dan ziet is afval. Een plastic tas, rondzwervende snoeppapiertjes…. Wat een deceptie moet dat zijn geweest.

Het maakt mij verdrietig dat wij als mensheid zo onze planeet aan het vervuilen zijn. Het lijkt of we overal een afdruk moeten achterlaten. Maar de planeet is niet van ons. Hij is er voor iedereen. Die bewustwording is lastig. Voor ons als mens.

Het maakt mij ook boos. En met boosheid kun je twee dingen doen; je kunt er mee zitten of mee zitten. Ik besloot er mee te zitten op een meditatiekussen en het te onderzoeken. Hoe kan ik deze boosheid omzetten in iets liefdevols? Voor mijzelf en voor anderen? Boosheid kan energie geven die je aanzet om iets te doen. Mindfulness en compassie zorgen er voor dat datgene ook constructief is en vriendelijk voor jezelf en de mensen om je heen. Dus besloot ik diezelfde ochtend dat ik vanaf nu af aan de intentie heb om zo plastic vrij mogelijk te leven. Zero waste, low waste, minimalisme…. Dat zijn zo van die termen die ik voorbij zie komen als ik mijn zoektocht begin.

Ik sta nog aan het begin en merk nu al dat het uitdagend is. Ook dan zijn er meerdere dingen die je kunt doen; je kunt het bijltje er bij neerleggen en volledig naar anderen gaan wijzen.  ‘De supermarkten, die moeten er iets aan doen, de gemeente, de regering, Europa enz.’ Natuurlijk zou het fijn zijn om op dat niveau veranderingen te krijgen, maar…. Het begint echt bij jezelf. Alle grote veranderingen zijn uiteindelijk klein begonnen.

Dus sta ik wat onwennig met mijn katoenen zak bij de bakker, haal ik onverpakte groenten en fruit op de markt en sla ik plastic producten zoveel mogelijk af. Langzaam aan worden alle producten in badkamer, keuken vervangen door plasticvrije producten. Het voelt soms als een druppel in de oceaan om er als individu mee bezig te zijn. Maar elke druppel telt en alle druppels bij elkaar vormen weer een mooie, schone oceaan.   

Wil je meer weten hierover? Of zelf aan de slag? Hieronder staan een aantal links ter inspiratie

leven zonder afval

Bea Johnson- zero waste

Heal your Living- sustainable minimalism